Hypsophrys nematopus
(GŁnther, 1867)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Nicaragua, Costa Rica
Lengte vd vis : 11 cm
Min.lengte aquarium : 120 cm
Buiten de broedtijd relatief verdraagzame vis, maar tijdens de broedtijd zeer agressief ten opzichte van medebewoners. De soort moet paarsgewijs worden gehouden. Een territorium wordt ingericht.  Het aquarium moet dicht worden beplant met harde planten.  Verder moet het aquarium worden gedecoreerd met wortels en stenen.  Tevens moeten er holen zijn waar de eieren kunnen worden afgezet.  Aan de watersamenstelling worden weinig eisen gesteld.  Wel is het aan te bevelen om wekelijks 25 procent water te verversen.

Als voedsel moet stevig levend voer worden gegeven.  Runderhart en droogvoer worden ook geaccepteerd.

De kweek is redelijk eenvoudig.  Wel is het aan te raden om voor de kweek een ruim aquarium in te richten.  Na een langdurige balts van enige dagen worden 50-60 eieren in een hol afgezet en bevrucht.  De eieren komen na 5-6 dagen uit.  Na nog eens een week zwemmen de jongen vrij.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

AquaMoJo

Synoniemen : Neetroplus nematopus, Neetroplus nematoplus, Neetroplus nicaraguensis, Neetroplus fluviatilis
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik