Neolamprologus helianthus
(BŁscher, 1997)
Verklaring van de tekens

 

Familie : Cichlidae
Herkomst : Tanganyikameer
Lengte vd vis : 7 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Evenals de andere vissen uit het N. brichardi complex vormen deze vissen grote families.  Die families leven in een territorium dat vooral in de paartijd fanatiek wordt verdedigd.  Daarom zal dus met de grootte van het aquarium en de keuze van eventueel gezelschap rekening gehouden moeten worden, aangezien alle andere vissen uit het territorium verjaagd zullen worden.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat holen en schuilplaatsen ontstaan. Planten worden met rust gelaten en kunnen dus ook als decoratie worden gebruikt.

Als voedsel moet levend en diepvriesvoer worden gegeven.  Ook plantaardig voer in de vorm van algen of spirulina mag niet op het menu ontbreken.  Droogvoer wordt af en toe ook geaccepteerd,

De kweek is mogelijk.  Het beste is om een kleine groep aan te schaffen en dan de paarvorming plaats te laten vinden.  De eieren worden afgezet in een hol. Beide ouders verdedigen het territorium fel.  Na een week verlaten de jongen het hol en kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.  De nesten zullen zich in snel tempo opvolgen.  De jongen worden in het territorium geduld en helpen mee met de verzorging van later jongen en het verdedigen van het territorium.
Foto beschikbaar gesteld door :
Jan Bukkems

IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik