Parosphromenus harveyi
(Brown, 1987)
Verklaring van de tekens

Familie : Osphronemidae
Herkomst : MaleisiŽ
Lengte vd vis : 3,5 cm
Min.lengte aquarium : 40 cm
Vreedzame vis die het beste paarsgewijs of in een groepje gehouden kan worden in een speciaalaquarium.  Het aquarium moet dicht worden beplant en verder worden voorzien van kienhout en wortels zodat veel schuilplaatsen en holen ontstaan.  Er moet in ieder geval voor gezorgd worden dat iedere vis een eigen schuilplaats heeft.  Om deze schuilplaats wordt een klein territorium ingericht.  Echte gevechten blijven uit.  Het water moet extreem zuur en zacht zijn.  Het is dus geen echte beginnersvis.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven.

De kweek in het aquarium is al gelukt.  De 10-40 eieren worden in een hol afgezet en bevrucht en door het vrouwtje tegen het dak van het hol geplakt.  Daarna haalt het mannetje lucht van jet wateroppervlak en begint in het hol met een schuimnest.  Na 3-4 dagen komen de jongen uit en nog eens 4-6 dagen later zwemmen ze vrij.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en gezeefde watervlooien.  Ze groeien vrij langzaam en de waterkwaliteit moet angstvallig bewaakt worden.

Foto beschikbaar gesteld door :

Yoritaka Honda

IUCN Red List Status : bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik