Procatopus aberrans
(Ahl, 1927)
Verklaring van de tekens

Familie : Poeciliidae
Herkomst : Nigeria, Kameroen
Lengte vd vis : 6 cm
Min.lengte aquarium : 80 cm
Vreedzame scholenvis die uitstekend gehouden kan worden in een niet al te druk bevolkt gezelschapsaquarium.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden beplant naar in het midden moet zeer veel vrije zwemruimte worden open gelaten.  Een donkere bodem en een gedempte verlichting doen de kleuren beter tot hun recht komen.  Aangezien ze nogal gevoelig zijn voor tuberculose is het aan te raden om per tien later water een theelepel zout toe te voegen.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven.  Vooral Artemia-naupliŽn zijn erg gewild.  Alleen Tubifex is geen geschikt voedsel.  Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is redelijk eenvoudig.  De eieren worden in spleten afgezet en bevrucht. Als afzetmateriaal kan bv filterschuim worden gebruikt. Na een week kan het afzetmateriaal met de eieren in een aparte bak worden ondergebracht.  De jongen komen na 2 weken uit en groeien vrij langzaam.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en azijnaaltjes.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Procatopus roseipinnis, Procatopus nigromarginatus, Procatopus plumosus, Procatopus plumosis, Procatopus gracilis, Procatopus andreaseni
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik