Rasbora kalochroma
(Bleeker, 1851)
Verklaring van de tekens

Familie : Cyprinidae
Herkomst : MaleisiŽ, Sumatra, Borneo
Lengte vd vis : 10 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Vreedzaam, levendig visje.  Ik heb hier enigszins tegenstrijdige zaken over gevonden.  Een bron beweert dat ieder dier een eigen klein territoriumpje heeft, terwijl andere bronnen beweren dat het een scholenvis is, die dus met minimaal 10 stuks gehouden moet worden,  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond dicht worden beplant.  In het midden moet veel vrije zwemruimte worden open gelaten.  Een donkere bodem en een gedempte verlichting door middel van drijfplanten doen de kleuren beter tot hun recht komen.

Het is een alleseter.  Er moet dus voor voldoende variatie in het menu worden gezorgd.  Diepvries- en droogvoer worden ook geaccepteerd.

De kweek is zeer moeilijk.  Een klein aantal eieren worden tussen fijnbladerige planten afgezet.  De ouders moeten goed gevoed zijn omdat ze zich anders aan de eieren vergrijpen.  Na het afzetten moeten de ouders dan ook uit het kweekaquarium worden verwijderd.  De eieren komen na 24-36 uur uit.  Als de jongen vrij zwemmen moeten ze worden gevoerd met extreem fijn infuus en later met Artemia-naupliŽn.  Zodra ze dit voedsel accepteren gaat de groei vrij snel.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Leuciscus kalochroma, Rasbora kalachroma
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik