Tahuantinsuyoa macantzatza
(Kullander, 1986)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Peru
Lengte vd vis : 12 cm
Min.lengte aquarium : 120 cm
Tamelijk vreedzame cichlide die ook geschikt is voor de kleinere aquaria.  Alleen tijdens de broedperiode zijn ze bij de verdediging van hun broedsel en jongen tamelijk agressief.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen, wortels en kienhout.  Aangezien planten met rust worden gelaten kunnen die ook als decoratie worden gebruikt.  Een regelmatige waterverversing is noodzakelijk.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven in de vorm van muggenlarven, Mysis en Artemia. Diepvries- en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is redelijk eenvoudig. De 30-60 eieren worden op een blad of platte steen afgezet en bevrucht.  Het substraat wordt regelmatig omgekeerd of met zand bedekt.  Na 3 dagen worden de eieren "uitgekauwd" en door het vrouwtje in de bek genomen.  Daarna neemt ook het mannetje de jongen regelmatig in de bek.  Na 6 dagen verlaten de jongen voor het eerst de bek van de ouders maar worden bij gevaar en in de nacht ook weer terug genomen.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jens Gottwald

IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik