Telmatochromis bifrenatus
(Myers, 1936)

Verklaring van de tekens
Familie : Cichlidae
Herkomst : Tanganyikameer
Lengte vd vis : 8 cm
Min.lengte aquarium : 80 cm
Hoewel een territorium wordt ingericht zijn deze vissen zeer vreedzaam.  Ze zijn over het algemeen monogaam, maar het komt ook wel voor dat een mannetje 2 vrouwtjes heeft.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat holen ontstaan.  Planten zijn niet direct noodzakelijk.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven.  Droogvoer en diepvriesvoer wordt echter ook geaccepteerd.  Er kan dus volop variatie in het menu worden aangebracht.

De kweek is niet al te moeilijk.  Tot 80 eieren worden na een heftige balts afgezet in een hol.  Ze worden daar door het vrouwtje bewaakt.  Na een tiental dagen komen de jongen uit en nog eens 8 dagen later zwemmen ze vrij.  Het territorium wordt daarna nog hoofdzakelijk door het mannetje bewaakt.  Na het vrij zwemmen worden de jongen niet echt meer verzorgd.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik