Theraps irregularis
(GŁnter, 1862)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Zuid Mexico, Guatemala
Lengte vd vis : 25 cm
Min.lengte aquarium : 200 cm
In te kleine aquaria is deze soort ten opzichte van soortgenoten af en toe agressief.  Bij voldoende ruimte kunnen ze het beste in een kleine groep worden gehouden.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen, kienhout en wortels zodat holen en schuilplaatsen ontstaan.  Er moet wel voldoende vrije zwemruimte open blijven.   Een krachtige filtering wordt zeer op prijs gesteld. 

Als voedsel moet plantaardig voer en klein levend voer in de vorm van Artemia of Mysis worden gegeven.  Eiwitrijk voedsel zoals rode muggenlarven of runderhart leidt tot darminfecties en kan dus beter niet worden gegeven.

De kweek is niet zo eenvoudig.  Bij een goede verzorging zal zich uit een groepje een koppel vormen.  Op een steen worden 200-300 eieren afgezet en bevrucht.  Het vrouwtje verzorgt het broedsel en later de jongen terwijl het mannetje zich bezig houdt met het verdedigen van het territorium.  De jongen komen na 3 dagen uit en kunnen zodra ze vrij zwemmen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :
A. Hameeteman
Synoniemen : Cichlasoma irregulare, Theraps irregulare, Theraps belone, Cichlasoma belone
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik