Thysochromis ansorgii
(Boulenger, 1901)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Nigeria, Ghana, Cameroun
Lengte vd vis : 13 cm
Min.lengte aquarium : 120 cm
Rustige, vreedzame cichlide die alleen in de paartijd enigszins in de bodem woelt maar planten over het algemeen met rust laat.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond dicht worden beplant.  Verder kan er voor de inrichting gebruik gemaakt worden van stenen, kienhout en wortels zodat schuilplaatsen ontstaan.  In het midden moet veel vrije zwemruimte worden open gelaten.  Een territorium wordt ingericht.  Een regelmatige flinke waterverversing is aan te bevelen.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven, afgewisseld met plantaardige kost.  Droog- en diepvriesvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is af en toe niet eenvoudig omdat het legsel regelmatig door de ouders opgegeten wordt.  Tot 500 eieren worden op een afzetsubstraat afgezet en bevrucht.  Het vrouwtje verzorgt en bewaakt de eerste dagen jet legsel terwijl het mannetje de bewaking van het territorium op zich neemt en broedkuilen graaft.  Na drie dagen komen de larven uit en worden vervolgens door het vrouwtje in de broedkuilen onder gebracht.  Als de jongen vrij zwemmen neemt ook het mannetje actief deel aan de broedzorg.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Cichlidsforever

Synoniemen : Pelmatochromis ansorgii, Thysia ansorgii, Pelmatochromis arnoldi, Thysia arnoldi, Tilapia maculifer, Pelmatochromis maculifer
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik