Tilapia joka
(Thys van den Audenaerde, 1969)
Verklaring van de tekens
Familie : Cichlidae
Herkomst : Sierra Leone
Lengte vd vis : 13 cm
Min.lengte aquarium : 140 cm
Redelijk vreedzame soort die het best kan samen worden gehouden met andere West-Afrikaanse cichliden.  Mannetjes zijn ten opzichte van soortgenoten tamelijk agressief.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond dicht worden beplant en verder worden ingericht met stenen, wortels en kienhout zodat schuilplaatsen ontstaan.  Een territorium wordt ingericht.  Het water moet zuiver en zuurstofrijk zijn.  Wat drijfplanten en een gedempte verlichting worden zeer op prijs gesteld.

Als voedsel moet krachtig levend voer worden gegeven.  Plantaardige kost mag echter ook niet op het menu ontbreken.  Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is redelijk eenvoudig.  Tot 400 eieren worden in een hol afgezet en bevrucht.  Het vrouwtje neemt de directe broedzorg voor haar rekening terwijl het mannetje het territorium bewaakt.  Na ongeveer 9 dagen zwemmen de jongen vrij.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Alf Stalsbergg

IUCN Red List Status : kwetsbaar
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik