Tilapia mariae
(Boulenger, 1899)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Nigeria, Kameroen
Lengte vd vis : 35 cm
Min.lengte aquarium : 250 cm
Tamelijk onverdraagzame vis zowel ten opzichte van soortgenoten als ten opzichte van andere soorten.  Hij kan dan ook het beste paarsgewijs worden gehouden eventueel in gezelschap van andere grote vissen.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen, kienhout en wortels.  Planten kunnen niet worden gebruikt omdat hij planten eet en vooral in de paartijd nogal flink in de bodem woelt.  Een bodem van fijn zand wordt zeer op prijs gesteld.  Een territorium wordt ingericht en fanatiek verdedigd.

Als voedsel moet voornamelijk plantaardige kost worden gegeven in de vorm van sla en spinazie.  Levend voer en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is redelijk eenvoudig.  Tot 2000 eieren worden onder een steen afgezet en bevrucht.  Na 2 dagen worden de larven onder gebracht in een broedkuil.  Als de jongen vrij zwemmen kunnen ze worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.  Beide ouders bemoeien zich intensief met de broedzorg.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Tilapia mariae mariae, Tilapia dubia, Tilapia mariae dubia, Tilapia meeki
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik