Trematocranus placodon
(Regan, 1922)
Verklaring van de tekens
Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 25 cm
Min.lengte aquarium : 200 cm
Tamelijk agressieve soort, vooral ten opzichte van soortgenoten.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden ingericht met stenen zodat holen en schuilplaatsen ontstaan.  Aangezien planten met rust worden gelaten kunnen die ook als decoratie worden gebruikt.  De bodem moet bestaan uit een dikke laag fijn zand.  Daar worden door de mannetjes grote zandburchten gebouwd waar een territorium wordt ingericht.   Het is aan te raden om bij een mannetje meerdere vrouwtjes te houden.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven, bij voorkeur slakken en mosselen.  Diepvries- en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is niet moeilijk.  Tot 100 eieren worden afgezet en bevrucht waarna het vrouwtje de eieren in de bek neemt.  Na enkele weken verlaten de jongen de bek van de moeder.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :
Carsten K. Larsen
Synoniemen : Haplochromis placodon, Cyrtocara placodon
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik