Tropheops microstoma
(Trewavas, 1935)
Verklaring van de tekens

 

Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 12 cm
Min.lengte aquarium : 150 cm
Ten opzichte van andere bewoners is deze soort tamelijk vreedzaam, onderling zijn ze echter vrij onverdraagzaam.  Het is dan ook het beste om een mannetje met meerdere vrouwtjes te houden.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden ingericht met stenen zodat schuilplaatsen ontstaan.  In het midden wordt een zandige bodem zeer op prijs gesteld.

In de vrije natuur worden de rotsen afgegraasd tussen de z.g. "aufwuchs" naar kleine eencelligen.  In het aquarium kunnen ze gevoerd worden met levend en diepvriesvoer zoals mysis, Artemia en cyclops.  Een belangrijk deel van het menu moet echter ook uit plantaardig voedsel bestaan in de vorm van b.v. spirulina.

De kweek is niet al te moeilijk.  Na het afzetten worden de eieren door het vrouwtje onmiddellijk in de bek genomen en vervolgens door het mannetje bevrucht met de z.g. eivlekmethode.  17 - 20 dagen later verlaten de jongen voor het eerst de bek van de moeder.  Enkele dagen later worden ze aan hun lot over gelaten.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.
Foto beschikbaar gesteld door :
Jan Bukkems

Synoniemen : Pseudotropheus microstoma, Pseudotropheus tropheops microstoma
IUCN Red List Status : bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik