Uaru fernandezyepezi
(Stawikowski, 1989)
Verklaring van de tekens

 

Familie : Cichlidae
Herkomst : Venezuela, Colombia
Lengte vd vis : 25 cm
Min.lengte aquarium : 150 cm
Vreedzame soort die het beste kan worden samen gehouden met andere warmtebehoeftige vissen zoals de Discus.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen, wortels en kienhout zodat veel schuilplaatsen ontstaan.  Planten kunnen niet worden gebruikt voor decoratie aangezien het planteneters zijn.  Een krachtig filter en een regelmatige flinke waterverversing is noodzakelijk.

Als voedsel moet voornamelijk plantaardig voedsel worden aangeboden

De kweek is niet eenvoudig.  Het beste is om een aantal jonge dieren aan te schaffen en daar vormt zich dan een koppel uit.  100-400 eieren worden op een vlak substraat afgezet en bevrucht.  De eieren worden door beide ouders verzorgd.  Na 2-4 dagen komen de larven uit en worden ze door de ouders in een kuil onder gebracht.  Nog eens 3-4 dagen later zwemmen de jongen vrij.  ze hoeven niet te worden bijgevoerd aangezien ze eten van een huidsecreet dat door de ouders wordt afgescheiden.
Foto beschikbaar gesteld door :
Jan Bukkems

IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik
mmv De Rifwachter Hilversum