Vieja maculicauda
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Van Zuid Mexico tot Panama
Lengte vd vis : 30 cm
Min.lengte aquarium : 250 cm
Zeer agressieve vis zowel ten opzichte van soortgenoten als ten opzichte van andere soorten.  Dit is vooral tijdens de broedperiode.  Het aquarium moet worden ingericht met kienhout, wortels en stenen zodat veel schuilplaatsen ontstaan.  Aangezien het echte planteneters zijn is het gebruik van planten uitgesloten.  Een territorium wordt ingericht en fanatiek verdedigd.  Hij kan eventueel worden samen gehouden met andere grote cichliden en meervallen.

Als voedsel moet voornamelijk plantaardige kost gegeven worden in de vorm van sla en spinazie.  Ook levend voer wordt geaccepteerd evenals diepvries- en droogvoer.

De kweek is redelijk eenvoudig.  Tot 600 eieren worden op een vlakke steen afgezet en bevrucht.  Na het uitkomen worden de larven onder gebracht in broedkuilen.  Beide ouders houden zich intensief met de broedzorg bezig.  Na het vrij zwemmen kunnen de jongen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik