Vieja synspila
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Guatemale, Belize
Lengte vd vis : 35 cm
Min.lengte aquarium : 250 cm
Ten opzichte van andere soorten is deze vis redelijk vreedzaam en rustig. Onderling zijn ze zeer agressief en onverdraagzaam. Een territorium wordt in stand gehouden. Het aquarium moet worden ingericht met kienhout, wortels en stenen zodat schuilplaatsen ontstaan. Aangezien in de paartijd nogal wordt gewoeld in de bodem en ook plantaardige kost op het menu staat, is het gebruik van planten af te raden.

Het is een alleseter. Er moet dus ook volop gevarieerd worden in het menu, waarbij plantaardig voedsel niet mag ontbreken. Ook  vlees en droogvoer wordt geaccepteerd.

De kweek is alleen maar mogelijk bij een goed bij elkaar passend koppel. Het is aan te raden om de dieren al op jonge leeftijd aan elkaar te laten wennen in een wat grotere groep (6-8 stuks). Zodra een paartje zich gevormd heeft moeten de overige dieren worden verwijderd. Tot 1000 eieren worden op een substraat afgezet. Na 3-4 dagen komen de larven uit en nog eens 3 dagen later zwemmen ze vrij. Beide ouders beoefenen intensief de broedzorg. De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik