Xenotilapia flavipinnis
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Tanganyikameer
Lengte vd vis : 8 cm
Min.lengte aquarium : 80 cm
Tamelijk vreedzame bodemcichlide die in kleine groepjes moet worden gehouden.  Alleen tijdens de broedtijd zijn ze onderling tamelijk agressief.  Het aquarium moet op de achtergrond met stenen worden ingericht en een zandige bodem hebben.  De dieren zijn nogal gevoelig voor de waterkwaliteit.  Een regelmatige flinke waterverversing is dus aan te bevelen.

Het is een alleseter.  Het is dus belangrijk om variatie is het menu aan te brengen.  Droogvoer wordt slechts met tegenzin genomen.  Het voedsel wordt voornamelijk van de bodem opgenomen.

De kweek is niet al te moeilijk als ze in rustig gezelschap worden gehouden.  10-30 eieren worden afgezet en bevrucht.  De eieren worden door het vrouwtje in de bek genomen.  Na een week zijn de jongen uitgekomen en worden nu door het mannetje in de bek genomen en nog een aantal dagen daar verzorgt.  Na het vrij zwemmen worden de jongen nog enige tijd bij gevaar door beide ouders in de bek genomen.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en ander fijn opfokvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :
Magdalena Kwolek
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik