Amphilophus rostratus
(Gill, 1877)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Nicaragua, Costa Rica
Lengte vd vis : 24 cm
Min.lengte aquarium : 200 cm
Rustige, over het algemeen tamelijk vreedzame soort, mits hij in een aquarium van voldoende grootte wordt gehouden.  Het aquarium moet worden ingericht met kienhout, wortels en stenen.  Een zandige bodem wordt op prijs gesteld.  Aangezien hij bij het zoeken naar voedsel de bodem omwoelt is het gebruik van planten onmogelijk. 

In zijn natuurlijke habitat eet hij detritus en larven van insecten.  In gevangenschap kan hij gevoerd worden met het gangbare cichlidenvoer en runderhart.

De kweek is niet al te moeilijk.  De paarvorming kan het beste plaats vinden met een aantal jonge dieren.  Daarna wordt een territorium ingericht.  Een klein aantal eieren wordt op een steen afgezet en bevrucht.  Beide ouders bemoeien zich met de broedzorg.  De eieren komen na drie dagen uit.  Zodra de jongen vrij zwemmen kunnen ze worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijn gewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Heros rostratus, Astatheros rostratus, Cichlasoma rostratum, Herichthys rostratus
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik