Aphyocharax  rathbuni
(Eigenmann, 1907)
Verklaring van de tekens

Familie : Characidae
Herkomst : Rio Paraguay
Lengte vd vis : 4,5 cm
Min.lengte aquarium : 80 cm
Vreedzame scholenvis ie heel goed in het gezelschapsaquarium kan worden gehouden.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden beplant en in het midden moet verhoudingsgewijs zeer veel vrije zwemruimte worden open gelaten.  Een gedempte verlichting door drijfplanten en een donkere bodem doen de kleuren beter tot hun recht komen.  Ze zijn zeer gevoelig voor vervuiling.  Een regelmatige waterverversing is dan ook noodzakelijk.

Het is een alleseter.  Er moet dus voor voldoende variatie in het menu worden gezorgd.  Ook plantaardig, diepvries-  en droogvoer worden geaccepteerd. 

De kweek is niet al te moeilijk.  Krachtig levend voer en zacht water brengen de dieren in kweekconditie.  De eieren worden tussen fijnbladerige planten afgezet en bevrucht.  Na het afzetten moeten de ouderdieren worden verwijderd.  Na het vrij zwemmen moeten de jongen gevoerd worden met het allerfijnste stofvoer.  Na een dag of tien kunnen Artemia-naupliŽn worden gevoerd.

Foto beschikbaar gesteld door :

Yoritaka Honda

Synoniem : Aphyocharax stramineus
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik