Apistogramma agassizii
(Steindacher, 1875)
Verklaring van de tekens

Familie  Cichlidae
Herkomst : Amazonegebied
Lengte vd vis : 8 cm
Min.lengte aquarium : 80 cm
Een vreedzame dwergcichlide die uitstekend in een gezelschapsaqarium gehouden kan worden, maar natuurlijk het beste tot zijn recht komt in een speciaal ingericht aquarium met een aantal families waar een man meerdere vrouwtjes heeft. Er ontstaat dan een territorium dat de man verdedigd met meerdere kleine territoria waar de vrouwtjes hun legsel verdedigen. De bak moet dicht beplant zijn en er moet voldoende schuilgelegenheid zijn in de vorm van holen waar de vrouwtjes hun eieren af kunnen zetten. De bodem is het liefst aan de donkere kant.

Apistogramma agassizi is een alleseter, maar heeft een voorkeur voor levend voer. Er moet afwisselend gevoerd worden.

De kweek is niet al te moeilijk.  Tot 300 eieren worden in een hol (bv een kokosnoot of bloempotje) afgezet en bevrucht.  Het vrouwtje verzorgt het legsel terwijl het mannetje het territorium verdedigt.  Na het uitkomen worden de jongen in broedkuilen onder gebracht.  Als ze vrij zwemmen kunnen ze worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door : 
Jasper Luijkx
Synoniemen : Geophagus agassizii, Apistogramma agassizi, Apistogramma parva
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld    
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik