Apistogramma cruzi
(Kullander, 1986)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : BraziliŽ, Colombia, Peru
Lengte vd vis : 8 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Een mannetje van deze soort moet met meerdere vrouwtjes gehouden worden.  Aangezien vrouwtjes tijdens de broedperiode onderling zeer  agressief zijn en elk hun eigen (kleine) territorium hebben dient men hiermee met de grootte van het aquarium rekening te houden.  Het territorium van het mannetje beheerst de territoria van alle vrouwtjes.  Het aquarium moet dicht worden beplant en verder voorzien worden van stenen, kienhout en wortels zodat voldoende schuilplaatsen ontstaan.  Gezelschap van zalmpjes is mogelijk.

Het is een alleseter, dus er kan volop in het menu gevarieerd worden.

De kweek is niet zo eenvoudig.  De 50-60 eieren worden in een hol afgezet en bevrucht.  De larven komen na 3 dagen uit en na nog eens 6 dagen zwemmen de jongen vrij.  Het vrouwtje bemoeit zich fanatiek met de broedzorg terwijl het mannetje alleen het grote territorium tegen indringers verdedigt.  De jongen kunnen worden groot gebracht met infusoriŽn en wat later Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik
mmv De Rifwachter Hilversum