Apistogramma gephyra
(Kullander, 1980)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : BraziliŽ
Lengte vd vis : 6 cm
Min. lengte aquarium : 60 cm
Vreedzame vis die in een klein aquarium paarsgewijs gehouden dient te worden, maar in een groter aquarium kan een mannetje met meerdere vrouwtjes worden gehouden.  Binnen het grote territorium van het mannetje hebben de vrouwtjes dan hun eigen kleine territorium.  Het aquarium moet dicht worden beplant en verder worden ingericht met kienhout en wortels zodat schuilplaatsen en holen ontstaan.  Een gedempte verlichting en een donkere bodem worden zeer op prijs gesteld.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven in de vorm van watervlooien, muggenlarven en Cyclops.

De kweek is bij de juiste samenstelling van het water (zeer zacht en zuur)  niet zo moeilijk.  Tot 1200 eieren worden in een hol afgezet en bevrucht.  Het vrouwtje ontfermt zich over het legsel terwijl het mannetje het territorium verdedigt.  Als de jongen vrij zwemmen neemt ook het mannetje deel aan de broedzorg.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Yoritaka Honda

IUCN Red List Status : Least concern, geen bedreiging
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik