Apistogramma piauiense
(Kullander, 1980)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Noord Oost Brazilië
Lengte vd vis : 6 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Vreedzame vis die alleen in de broedperiode sterk territoriale neigingen vertoont en dan ook alle medebewoners uit dat territorium verjaagt.  Hij kan het beste worden samen gehouden met kleine zalmpjes of killies uit Zuid-Amerika.  Het aquarium moet voorzien zijn van een lichte fijne zandbodem met wat afgevallen eiken- of beukenbladeren en verder worden ingericht met planten, kienhout en wortels. 

In de natuur eten deze vissen detritus. In het aquarium kan ook klein levend voer in de vorm van Artemia-naupliën of kleine watervlooien gegeven worden.  Droogvoer wordt niet geaccepteerd.

De kweek is bij de juiste wateromstandigheden niet al te moeilijk.  Deze soort is meestal monogaam, dat wil dus zeggen dat een mannetje slechts één vrouwtje heeft.  Tot 150 eieren worden in een hol afgezet en bevrucht.  Na ongeveer 48 uur komen de jongen uit en eerst na 10 dagen zwemmen ze pas vrij.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliën.  Ze groeien tamelijk langzaam.

Foto beschikbaar gesteld door :

Uwe Römer

IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik