Rhexipanchax lamberti
(Daget, 1962)
Verklaring van de tekens

Familie : Poeciliidae
Herkomst : Guinee, Senegal, Gambia
Lengte vd vis : 4,5 cm
Min.lengte aquarium : 60 cm
Zoals de meeste lichtoogjes leeft deze soort graag in een school maar hij kan ook met minder exemplaren worden gehouden.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond dicht worden beplant.  In het midden moet zeer veel vrije zwemruimte worden opengelaten.  Een krachtig filter en regelmatige waterverversing zijn noodzakelijk.  Aangezien de dieren nogal graag springen is een goed sluitende dekruit geen overbodige luxe.  De dieren zijn redelijk gevoelig voor schimmel.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven.  Er moet wel voldoende variatie aangeboden worden.

De kweek is niet erg moeilijk.  In een kweekaquarium kan een mannetje met meerdere vrouwtjes worden ingezet.  Er moet wel voor voldoende schuilgelegenheid voor de vrouwtjes worden gezorgd.  De eieren worden afgezet in een afzetmop.  De eieren dienen regelmatig "uitgelezen" worden.  Die eieren moeten worden ondergebracht in een broedschaal met een schimmelwerend middel.  De jongen komen na 14 dagen uit.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Fischhaus Zepkow

Synoniemen : Aplocheilichthys lamberti, Micropanchax lamberti, Procatopus lamberti, Aplocheilichthys spilauchen
IUCN Red List Status : kwetsbaar
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik