Archocentrus multispinosus
(GŁnther, 1867)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Panama, Costa Rica, Nicaragua,
  : Honduras
Lengte vd vis : 13 cm
Min. lengte aquarium : 130 cm
Behalve in de paartijd is deze soort niet echt agressief.  Hij dient paarsgewijs worden gehouden.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen, kienhout en wortels zodat schuilplaatsen en holen ontstaan.  Enige goed verankerde harde planten kunnen ook worden gebruikt.  Een territorium wordt ingericht.

Het zijn alleseters.  Er moet dus voor voldoende variatie in het menu worden gezorgd.  Een gedeelte van het voer moet plantaardig zijn.  Diepvries- en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is bij een goed passend paar niet erg moeilijk.  600-1000 eieren worden onder wortels en op stenen afgezet en bevrucht.  Na 3 dagen komen de eieren uit en worden de larven regelmatig door de ouders verhuisd naar vlakke broedkuilen.  Als de jongen vrij zwemmen kunnen ze worden gevoerd met Artemia-naupliŽn en enkele dagen later met fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Heros multispinosus, Herotilapia multispinosa
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik