Xenotilapia leptura
(Boulenger, 1901)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Tanganyikameer
Lengte vd vis : 11 cm
Min.lengte aquarium : 120 cm
Buiten de paartijd vormen deze vissen kleine scholen.  Tijdens de paartijd vormen ze paartjes en vormen dan ook een territorium.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat spleten en holen ontstaan.  De bodem moet bestaan uit fijn zand.

In de natuur schrapen ze de algen van stenen af.  Bij afwezigheid daarvan kan men ze levend- of diepvriesvoer geven.  Groenvoer mag echter niet ontbreken.

De kweek is niet moeilijk.  De eieren worden in een tevoren gegraven kuil afgezet en bevrucht.  De eieren worden daarna door het vrouwtje in de bek genomen. Tezamen  wordt het (kleine) territorium verdedigd.  Na ongeveer zes dagen worden de rollen omgedraaid en neemt dus het mannetje de eieren in de bek.  Het vrouwtje wordt hierna zeer agressief bij de verdediging van het territorium.  Na ongeveer 13 dagen verlaten de jongen voor de eerste keer de bek van de vader.  De broedzorg houdt dan nog niet op.  Beide ouders blijven de jongen intensief verzorgen en bewaken.  Bij gevaar vluchten de jongen steeds in de bek van de ouders.  De jongen groeien vrij snel.

Foto beschikbaar gesteld door :

Cichlids forever

Synoniemen : Asprotilapia leptura, Asprotilapia leptula, Asprotilapia taeniurus
IUCN Red List Status : Least concern, geen bedreiging
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik