Haplochromis nubilus
(Boulenger, 1906)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Victoriameer en omstreken
Lengte vd vis : 13 cm
Min.lengte aquarium : 120 cm
Tijdens de paartijd is deze vis territoriaal en een dominante man is dan extreem agressief ten opzichte van andere mannetjes. (ook mannetjes van andere soorten) Het aquarium moet ingericht worden met stenen en kienhout zodat holen ontstaan, waarin de dieren kunnen schuilen. Een dichte randbeplanting en voldoende vrije zwemruimte worden op prijs gesteld. Aangezien ze goed kunnen springen, is het aan te raden om dekruiten te gebruiken. De vis is zeer gevoelig voor nitraat. Het is dus noodzakelijk om iedere week de helft van het water te verversen.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven.

De kweek is niet zo moeilijk. Om de agressie van de man ten opzichte van vrouwtjes enigszins in te tomen is het verstandig om minimaal 5 vrouwtjes bij 1 man te houden. 20-40 eieren worden afgezet, door het vrouwtje in de bek genomen en bevrucht mbv de eivlekmethode. Na 14 dagen komen de jongen bij een temperatuur van 25 graden voor het eerst uit de bek. Ze kunnen worden grootgebracht met Artemia-naupliën.

Foto beschikbaar gesteld door :
Kevin Bauman

 
Synoniemen : Tilapia nubila, Astatotilapia nubila, Haplochromis desfontainesii, Haplochromis nuchisquamulatus, Paratilapia victoriana, Haplochromis annectidens
IUCN Red List Status : Kwetsbaar
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik