Betta coccina
(Vierke, 1979)
Verklaring van de tekens
Familie : Osphronemidae
Herkomst : MaleisiŽ, Sumatra
Lengte vd vis : 6 cm
Min.lengte aquarium : 60 cm
Deze soort is eigenlijk alleen maar goed te houden in het speciaalaquarium.  In een niet al te klein aquarium kan een mannetje met meerdere vrouwtjes worden gehouden. Het aquarium moet dicht worden beplant, ook met drijfplanten.  Het zijn zeer gevoelige vissen en bij verkeerde behandeling zijn ze zeer schuw en laten zich dan nauwelijks zien.  Een regelmatige waterverversing is aan te raden.  De soort is in harder water erg gevoelig voor stip.  Een toevoeging van zout (een theelepel per 10 liter water) is aan te bevelen.

Als voer moet klein levend voer worden gegeven in de vorm van muggelarven en Artemia.

De kweek is niet eenvoudig.  Het water moet extreem zuur en zacht zijn.  20-60 eieren worden in een schuimnest onder gebracht.  Na twee dagen komen de eieren uit en nog eens drie dagen later zwemmen de jongen vrij.  De eerste dagen moet het allerfijnste stofvoer worden gegeven en daarna Artemia-naupliŽn.  Jongen worden door de ouders met rust gelaten.  Ook oudere generaties laten de jongen met rust, zodat in een aquarium van voldoende grootte meerdere generaties op kunnen groeien.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik