Biotodoma wavrini
(Gosse, 1963)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Venezuela, BraziliŽ
Lengte vd vis : 15 cm
Min.lengte aquarium : 150 cm
Vreedzame, enigszins schuwe soort die het beste samen gehouden kan worden met andere rustige soorten.  Onderling zijn ze tamelijk agressief. Ze moeten paarsgewijs worden gehouden.  De paarvorming is niet altijd even gemakkelijk, het is dus aan te raden om meerdere jonge exemplaren aan te schaffen zodat paarvorming wat eenvoudiger wordt.  Het aquarium moet dicht worden beplant zodat schuilplaatsen ontstaan.  Verder kunnen ter decoratie stenen, kienhout en wortels worden gebruikt.  Een zandige bodem wordt op prijs gesteld.  Om deze vis goed te kunnen houden moet het water regelmatig worden ververst.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven.  Diepvries- en droogvoer worden ook geaccepteerd.

De kweek is niet eenvoudig aangezien het moeilijk tot paarvorming komt.  Tot 100 eieren worden in een broedkuil onder gebracht en bevrucht.  Het vrouwtje zorgt voor het broedsel terwijl het mannetje het territorium voor zijn rekening neemt.  Na 10 dagen zwemmen de jongen vrij en kunnen ze worden gevoerd met het allerfijnste infuus.  Nog eens twee  weken  later kunnen ze gevoerd worden met Artemia-naupliŽn.  Het is ook niet eenvoudig de jongen groot te krijgen.

Foto beschikbaar gesteld door :

Fredrik Hagblom

Synoniem : Geophagus wavrini
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik