Callopanchax occidentalis
(Clausen, 1966)
Verklaring van de tekens

Familie : Nothobranchiidae
Herkomst : Sierra Leone
Lengte vd vis : 9 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Levendige, tamelijk agressieve seizoensvis.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond dicht worden beplant met fijnbladerige planten zodat schuilplaatsen ontstaan.  Verder kan als decoratie ook kienhout en wortels worden gebruikt.  In het midden moet veel vrije zwemruimte worden open gelaten.  Een donkere bodem van bv turfmolm en een gedempte verlichting door middel van drijfplanten doen de kleuren beter tot hun recht komen.  Een te felle verlichting zorgt er voor dat de vis verbleekt.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven in de vorm van muggenlarven, cyclops en Artemia.  Droogvoer wordt slechts bij hoge uitzondering geaccepteerd.

De kweek is redelijk eenvoudig.  De eieren worden in de turfbodem afgezet en bevrucht.  De turf met de eieren moet uit het aquarium worden verwijderd en zachtjes uitgeknepen.  Daarna kan de turf gedurende drie maanden in een plastic zak worden bewaard.  Na het opgieten van zeer zacht, enigszins zuur water komen de jongen onmiddellijk uit.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliën.

Foto beschikbaar gesteld door :
AV AquaVISie

Synoniemen : Aphyosemion occidentale, Fundulopanchax occidentalis, Roloffia occidentalis, Aphyosemion occidentales, Aphyosemion occidentalis, Fundulus sjöstedti, Aphyosemion sjoestedti, Aphyosemion sjoestedti sjoestedti, Fundulopanchax sjoestedti, Fundulopanchax sjöstedti, Fundulus sjoestedti, Nothobranchius sjoestedti
IUCN Red List Status : bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik