Channa bleheri
(Vierke, 1991)
Verklaring van de tekens
Familie : Channidae
Herkomst : India
Lengte vd vis : 20 cm
Min. lengte aquarium : 180 cm
Deze vis is tamelijk agressief ten opzichte van soortgenoten als het aquarium waar ze in gehouden worden te klein is of niet voorzien van voldoende schuilgelegenheden.  Hij kan dan ook het beste paarsgewijs worden gehouden.  Het aquarium moet worden beplant en verder ingericht met kienhout en wortels.  Het is aan te raden om gedurende een drietal maanden een koelere periode in te lassen, daar dit aansluit bij de omstandigheden van hun natuurlijke omgeving.  Na deze periode begint dan de broed periode.  Ze kunnen niet samen gehouden worden met vissen die veel kleiner zijn aangezien die als voedsel worden gezien.

Het zijn alleseters.  Ze moeten dus afwisselend worden gevoerd met levend, diepvries- en droogvoer.

De kweek is mogelijk.  Het beste is om een aantal jonge dieren te nemen, waarna de paarvorming plaats vindt.  Na een koele periode worden enkele honderden eieren afgezet en bevrucht.  Ze worden aan het wateroppervlak bij elkaar gehouden.  Beide ouders beoefenen de broedzorg geruime tijd.  Na 30 uur komen de eieren uit en na 5 dagen kan men met het voeren van Artemia-naupliŽn beginnen.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

IUCN Red List Status : bedreigd
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik