Cichlasoma bocourti
(Vaillant & Pellegrin, 1902)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Guatemala
Lengte vd vis : 40 cm
Min.lengte aquarium : 250 - 300 cm
Tamelijk grote vis die niet in een te klein aquarium gehouden kan worden omdat hij anders zeer onverdraagzaam ten opzichte van soortgenoten wordt.  Het aquarium moet minimaal 60 cm hoog zijn en moet worden ingericht met stenen, kienhout en wortels zodat zeer veel schuilplaatsen ontstaan. Planten kunnen niet als decoratie worden gebruikt aangezien ze als voedsel worden gezien.  Aan de watersamenstelling worden vrij weinig eisen gesteld.  Door zowel mannetjes als vrouwtjes wordt een territorium ingericht.

Als voedsel moet krachtig voer worden gegeven, waarbij plantaardig voedsel in de vorm van spinazie en sla zeker niet mag ontbreken.

De kweek is bij een goed bij elkaar passend koppel niet al te moeilijk.  Het is dan ook aan te raden om een zestal jonge exemplaren aan te schaffen zodat een koppel zich daar uit kan vormen.  Zodra een koppel zich gevormd heeft kunnen de overige exemplaren worden verwijderd.  De eieren worden op een vlak substraat afgezet en bevrucht.  Zodra de larven uitkomen worden ze in holen onder gebracht.  Na 8-9 dagen zwemmen de jongen vrij.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven spirulina.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Neetroplus bocourti, Herichthys bocourti
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik