Cichlasoma festae
(Boulenger, 1899)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Equador
Lengte vd vis : 50 cm
Min.lengte aquarium : 300 cm
Zeer agressieve soort die grote territoria maakt en tijdens de broedtijd zeer veel in de bodem woelt.  Ze moeten in zeer ruime aquaria worden gehouden aangezien ze anders hun normale grootte nooit bereiken.  Het zijn echte rovers en kunnen dus niet samen met kleinere vissen worden gehouden aangezien die als voedsel worden gezien.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen, kienhout en wortels zodat schuilplaatsen ontstaan.  Een regelmatige flinke waterverversing wordt zeer op prijs gesteld.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven in de vorm van kleine vis, insecten en de larven hiervan, wormen en slakken.  Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is redelijk eenvoudig.  Tot 300 eieren worden op een platte steen afgezet.  Het vrouwtje bewaakt de eieren terwijl het mannetje het territorium voor zijn rekening neemt.  Na 3 dagen komen de jongen uit en worden onder gebracht in een broedkuil.  Weer 6 dagen later zwemmen de jongen vrij en worden verder verzorgd door beide ouders.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn, Cyclops en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

AquaMoJo

Synoniemen : Heros festae, Herichthys festae, Nandopsis festae
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik