Amatitlania nigrofasciata
(GŁnther, 1867)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Midden Amerika
Lengte vd vis : 15 cm
Min. lengte aquarium : 150 cm
Nederlandse naam : Zebracichlide
Deze zeer agressieve, bijterige vis moet paarsgewijs worden gehouden.  Hij is ongeschikt voor het gezelschapsaquarium.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen, kienhout en wortels zodat schuilplaatsen ontstaan.  Planten (behalve wat drijfplanten) kunnen niet worden gebruikt als decoratie aangezien die gegeten worden.

Het zijn alleseters.  Er moet dus gevarieerd gevoerd worden met levend, diepvries- en droogvoer.  Een belangrijk deel van het menu moet plantaardig zijn in de vorm van sla of spinazie.

De kweek is zeer eenvoudig.  Bij een wat hogere temperatuur worden de eieren afgezet en bevrucht op een tevoren zorgvuldig gepoetst substraat.  Beide ouders bemoeien zich intensief met de broedzorg.  Na 2-3 dagen komen de eieren uit.  Nog eens 3-4 dagen later zwemmen de jongen vrij.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.  Gedurende deze periode zijn de ouders extreem agressief ten opzichte van andere vissen.  Het is dus verstandig om de kweek in een apart aquarium plaats te laten vinden.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Heros nigrofasciatus, Archocentrus nigrofasciatus, Cichlasoma nigrofasciatum, Cryptoheros nigrofasciatus, Cichlosoma nigrofasciatum
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik