Cyathopharynx furcifer
(Boulenger, 1898)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Tanganyikameer
Lengte vd vis : 20 cm
Min.lengte aquarium : 180 cm
Ten opzichte van andere soorten zijn is deze vis niet echt agressief maar ten opzichte van soortgenoten wordt het territorium fanatiek verdedigd.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden ingericht met stenen zodat schuilplaatsen en holen ontstaan.  De bodem moet uit fijn zand bestaan.  Een goede filtering en een regelmatige waterverversing is noodzakelijk.

In zijn natuurlijke omgeving eet deze vis micro-organismen en zooplankton.  In het aquarium kan hij vrij eenvoudig gewend gemaakt worden aan allerlei soorten levend- en droogvoer.

De kweek is niet zo moeilijk.  Enkele eieren worden in een groot kratervormig nest afgezet en door het vrouwtje onmiddellijk in de bek genomen.  Daarna hapt ze naar de uiteinden van de buikvinnen van het mannetje.  Deze buikvinnen hebben de vorm van een vork.  Op deze manier worden de eieren bevrucht.  Dit herhaalt zich totdat een 25-tal eieren zijn afgezet.  Bij een temperatuur van 26 graden verlaten de jongen na drie weken voor het eerst de bek van de moeder.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Paratilapia furcifer, Cyathopharynx furcifera, Cyathopharynx fucifer, Tilapia grandoculis, Cyathopharynx grandoculis, Ectodus foae, Ophthalmotilapia foae, Ectodus foai
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik