Cyprichromis microlepidotus
(Poll, 1956)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Tanganyikameer
Lengte vd vis : 14 cm
Min.lengte aquarium : 140 cm
Ten opzichte van andere soorten is deze vis vreedzaam, maar onderling zijn de mannetjes van deze vis, die in een school gehouden moet worden, tamelijk agressief zonder dat het tot verwondingen komt.  Dit geldt vooral tijdens de paartijd.  De vis kan uitstekend worden samen gehouden met andere cichliden uit het Tanganyikameer aangezien hij voornamelijk de bovenste waterlagen bevolkt en dus geen concurrent voor de overige vissen is.  Aangezien het goede springers zijn moet het aquarium met een dekruit goed worden afgedicht.  Er moet zeer veel vrije zwemruimte worden open gelaten. Eventuele planten worden met rust gelaten.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven in de vorm van watervlooien en witte muggenlarven.  Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is niet moeilijk.  De eiafzetting vindt in de bovenste waterlagen plaats.  Het vrouwtje staat op haar kop tijdens het leggen van een ei.  Het ei wordt door het mannetje bevrucht en valt naar beneden.  Het vrouwtje vangt het bevruchte ei op in haar bek.  Tot 25 eieren worden afgezet. en worden een viertal weken door het vrouwtje in de bek gehouden.  Zodra de jongen de bek hebben verlaten komt er een einde aan de broedzorg.  De jongen vormen een school.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.  Om wat bescherming te bieden is het verstandig om wat drijfplanten aan te brengen.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniem : Limnochromis microlepidotus
IUCN Red List Status : onvoldoende gegevens bekend
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik