Dermogenys pusilla
(Kuhl & van Hasselt, 1823)
Verklaring van de tekens

Familie : Hemirhamphidae
Herkomst : Thailand, MaleisiŽ, IndonesiŽ
Lengte vd vis : 7 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Levendige oppervlaktevis die ten opzichte van soortgenoten nogal agressief is.  Vooral mannetjes kunnen harde gevechten houden die niet zelden tot verwondingen leiden.  Ze zijn vooral in het begin nogal schrikachtig.  Het aquarium moet niet al te dicht worden beplant en er moet veel vrije zwemruimte zijn.  Hoewel ze ook lagere temperaturen kunnen verdragen worden ze pas echt actief bij wat hogere temperaturen.  Toevoeging van 2-3 theelepels zeezout op 10 liter water wordt zeer op prijs gesteld.  Aangezien het goede springers zijn is een afdekruit geen overbodige luxe.

Als voedsel moet levend voer in de vorm van vliegjes, muggenlarven en Artemia gegeven worden.  Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is niet eenvoudig.  Een voorwaarde voor een succesvolle kweek is afwisselend voeren met levend voer.  De 10-30 jongen worden na een incubatieperiode van 50-60 dagen levend geboren.  Bij een goede oppervlaktebeplanting met Riccia of andere drijfplanten hebben de jongen een kans te overleven.  Ze moeten worden gevoerd met het fijnste infuus en later Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Dermogenys pusillus, Dermogynys pusilus, Dermogenys siamensis, Dermogenys burmanicus
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik