Etroplus suratensis
(Bloch, 1790)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : India, Sri Lanka
Lengte vd vis : 30-45 cm
Min.lengte aquarium : > 4 meter
Door zijn mogelijke grootte is deze vis dus eigenlijk alleen maar geschikt voor de grotere showaquaria. Het is een vis die in de brakwatergebieden voorkomt.  Het is dan ook aan te raden om drie eetlepels zeezout per 10 liter water toe te voegen.  De vis is ook wel over te wennen op zoet water.  Dat water moet dan alkalisch en zeer hard zijn. Hij blijft dan echter wat schuw.   De soort is vooral tijdens de broedtijd onderling zeer onverdraagzaam.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen en wortels zodat holen en schuilplaatsen ontstaan.  Ook kunnen wat harde, zoutbestendige planten worden gebruikt.

Als voedsel moet afwisselend levend en plantaardig (sla, spinazie) voer  worden gegeven.  Droogvoer en tabletten worden ook geaccepteerd.

De kweek is ook in zoet water mogelijk. Vanaf 15 cm zijn de dieren geslachtsrijp.  Bij een iets hogere temperatuur worden veel eieren afgezet en bevrucht.  Na 36 uur komen de eieren uit.  Een week later zwemmen de jongen vrij.  Wat ik heb kunnen vinden voeden ze zich de eerste dagen met het huidsecreet van de ouders.

Foto beschikbaar gesteld door :

AquaMoJo

Synoniemen : Chaetodon suratensis, Chaetodon caris, Etroplus meleagris
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik