Fossorochromis rostratus
(Boulenger, 1899)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 25 cm
Min.lengte aquarium : 250 cm
Ten opzichte van soortgenoten is deze vis zeer agressief. Als er meerdere mannetjes worden gehouden is het verstandig om minimaal 3-4 exemplaren te houden zodat de agressie van het dominante mannetje kan worden verdeeld. Ook moeten er meerdere vrouwtjes aanwezig zijn.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat holen ontstaan.  De bodem moet bestaan uit fijn zand aangezien ze de gewoonte hebben als ze schrikken om in het zand weg te duiken.  Een flink filter en een regelmatige waterverversing worden zeer op prijs gesteld.

Als voedsel moet levend voer in de vorm van bijvoorbeeld garnalen en Artemia worden gegeven, afgewisseld met cichlidenmix.  Plantaardig bijvoedsel mag ook niet op het menu ontbreken.  Diepvries- en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is niet al te moeilijk.  Het mannetje bouwt een groot kratervormig nest waar de vrouwtjes naar toe worden gelokt.  Tot honderd eieren worden daar afgezet onmiddellijk door het vrouwtje in de bek genomen.  Tijdens deze procedure worden ze door het mannetje bevrucht.  Hierna verdwijnt het vrouwtje naar een veilige plaats.  Drie weken later komen de jongen voor het eerst uit de bek.  De broedzorg van het vrouwtje houdt nog drie weken langer aan.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en wat later met gezeefde cyclops.

Foto beschikbaar gesteld door :
Jan Bukkems
Synoniemen : Tilapia rostrata, Cyrtocara rostrata, Haplochromis rostratus, Haplochromis macrorhynchus
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik