Geophagus brasiliensis
(Quoy & Gaimard, 1824)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Oost BraziliŽ
Lengte vd vis : tot 28 cm
Min.lengte aquarium : 200 cm
Deze vis kan het beste paarsgewijs worden gehouden.  Hij is niet zo agressief als andere Geophagussoorten.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen, kienhout en wortels zodat schuilplaatsen ontstaan.  De soort woelt zeer sterk in de bodem.  Als men planten wil gebruiken moeten die in potten sterk in de bodem worden verankerd.  Een territorium wordt ingericht.

Als voedsel moet stevig levend voer worden gegeven.  Visvlees, diepvries- en droogvoer wordt ook graag gegeten.

De kweek is niet eenvoudig en lukt alleen bij een goed bij elkaar passend stel  Verstandig is dus om met een groep jonge dieren te beginnen.  Hieruit vormt zich dan misschien wel een koppel.  600 tot 800 eieren worden dan afgezet en bevrucht op een verborgen substraat.  Beide ouders beoefenen zeer intensief de broedzorg, waarbij het vrouwtje de eieren en de jongen verzorgd terwijl het mannetje het territorium verdedigt.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Chromis brasiliensis, Chromys unimaculata, Acara gymnopoma, Geophagus brasiliensis, Acara minuta, Geophagus tuberosus, Geophagus olfersi
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik
mmv De Rifwachter Hilversum