Guianacara geayi
(Pellegrin, 1902)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Frans Guyana, NO BraziliŽ
Lengte vd vis : 15 cm
Min.lengte aquarium : 140 cm
Alleen tijdens de broedperiode tamelijk agressieve soort die het territorium dan met hand en tand verdedigen.  Buiten die periode zijn ze tamelijk rustig.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen, kienhout en wortels zodat veel holen en schuilplaatsen ontstaan.  Er moet ook voor voldoende vrije zwemruimte worden gezorgd.  Eventuele planten moeten stevig worden verankerd.  Het is het beste om een zestal jonge exemplaren aan te schaffen zodat zich daaruit een koppel kan vormen.  Als het koppel eenmaal gevormd is kunnen de overige exemplaren worden verwijderd.

Het zijn alleseters.  Er moet dus voor voldoende variatie in het menu worden gezorgd.

De kweek is tamelijk eenvoudig.  De eieren worden in een hol afgezet en bevrucht.  In eerste instantie verzorgt het vrouwtje het broedsel terwijl het mannetje de verdediging van het territorium op zich neemt.  De jongen zwemmen na 11 dagen vrij.  Het mannetje neemt dan ook aan de broedzorg deel, hetgeen nog geruime tijd duurt.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jens Gottwald

Synoniemen : Acara geayi, Acarichthys geayi, Aequidens geayi
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik