Haplochromis orthostoma
(Regan, 1922)
Verklaring van de tekens
Familie : Cichlidae
Herkomst : Uganda
Lengte vd vis : 15 cm
Min.lengte aquarium : 150 cm
Deze vis kan absoluut niet met kleinere vissen worden samen gehouden aangezien het echte viseters zijn.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden ingericht met stenen, wortels en planten.  In het midden moet zeer veel vrije zwemruimte worden open gelaten.  Tijdens de broedperiode wordt een territorium ingericht.  De watersamenstelling speelt nauwelijks een rol.  In haar oorspronkelijke leefomgeving (Kyogameer) is deze vis door de Nijlbaars uitgeroeid.  In een aantal kleinere meren in de omgeving heeft ze overleeft.

Als voedsel moet krachtig levend voer worden gegeven.  Iedere gelegenheid voor het pakken van kleine vis wordt aangegrepen.  Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is niet moeilijk.  De eieren worden op een substraat afgezet en bevrucht.  Ze worden onmiddellijk door het vrouwtje in de bek genomen.  Na 16 dagen worden de jongen voor het eerst uit de bek vrijgelaten.  Daarna worden ze nog meerdere dagen verzorgt.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jason Selong

Synoniemen : Pyxichromis orthostoma, Pelmatochromis spekii
IUCN Red List Status : kwetsbaar
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik