Hemichromis fasciatus
(Peters, 1857)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : West Afrika
Lengte vd vis : 30 cm
Min.lengte aquarium : 200 cm
Uitermate agressieve, bijterige en territoriale soort die paarsgewijs gehouden moet worden.  Hij kan dan ook alleen maar gehouden worden in een ruim aquarium met andere grotere cichliden.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen, kienhout en wortels zodat veel schuilplaatsen ontstaan.  De vis woelt sterk in de bodem en planten worden dikwijls niet met rust gelaten.  De bodem moet bestaan uit fijn zand en eventuele (grote) planten moeten stevig verankerd zijn.  Drijfplanten kunnen ook worden gebruikt.

Als voedsel moet stevig levend voer worden gegeven.  Diepvries- en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is eenvoudig.  Aangezien de soort vaak in brakwatergebieden voor komt, is het aan te bevelen om 1 tot 2 theelepels zeezout op 10 liter water toe te voegen.  Tot 1000 eieren worden op een vooraf  schoon gemaakte steen afgezet en bevrucht.  Beide ouders bemoeien zich fanatiek met de broedzorg.  De jongen worden verzorgd tot ze een centimeter of drie groot zijn.  Ze kunnen worden gevoerd met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jeff Rapps

Synoniemen : Hemichromis leiguardii, Hemichromis desguezii
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik