Heros notatus
(Jardine, 1843)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Guyana's, N. BraziliŽ
Lengte vd vis : 25 cm
Min.lengte aquarium : 200 cm
Ook buiten de paartijd is deze soort over het algemeen tamelijk agressief.  Hij kan dan ook het beste paarsgewijs worden samen gehouden  met andere, niet te kleine cichlidensoorten.  Een territorium wordt ingericht. Het aquarium moet worden ingericht met stenen, wortels en kienhout.  Aangezien zachte planten als voedsel worden gezien kunnen die beter niet worden gebruikt.  Stevige planten kunnen echter wel gebruikt worden als decoratie.  Aangezien de soort nogal hoog wordt moet het aquarium minimaal 50 cm hoog zijn.

Als voedsel moet krachtig voer worden gegeven waarbij plantaardig voer zeker niet op het menu mag ontbreken.

De kweek is bij een goed passend stel tamelijk eenvoudig.  Een goed passend stel kan men het beste bereiken door een zestal jonge dieren aan te schaffen.  Een paartje vormt zich dan automatisch.  Een groot aantal eieren worden op een substraat afgezet en bevrucht.  De eieren komen na 3 dagen uit.  Beide ouders bemoeien zich intensief met de broedzorg.  De larven worden onder gebracht in broedkuilen of in andere aanwezige schuilplaatsen. Afhankelijk van de temperatuur zwemmen de jongen na 8-10 dagen vrij.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniem : Centrarchus notatus
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik