Hypsophrys nicaraguensis
(GŁnther, 1864)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Nicaragua, Costa Rica
Lengte vd vis : 25 cm
Min.lengte aquarium : 200 cm
Tamelijk vreedzame vis die weliswaar een territorium onderhoudt maar over het algemeen andere vissen met rust laat.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen, wortels en kienhout.  Ook kunnen wel (hardere) planten worden gebruikt, want zachte planten worden in de paartijd ook gegeten.  Tijdens de paartijd wordt ook in de bodem gewoeld.  Die bodem moet dan ook uit fijn grind of zand bestaan.

Het is een alleseter.  Er moet dus voor voldoende variatie in het menu worden gezorgd.  Ook plantaardig voedsel mag niet ontbreken.

De kweek is niet al te moeilijk.  De eieren (die bij deze soort niet kleven) worden in een hoek van een hol afgezet en bevrucht.  Na 3 dagen komen de eieren uit en nog eens 4-5 dagen later zwemmen de jongen vrij.  Het vrouwtje verzorgd het nest en later de jongen, terwijl het mannetje de verdediging van het territorium op zich neemt.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.  De soort kruist vrij eenvoudig met Cryptoheros nigrofasciatus.  Het is dus aan te raden beide soorten niet gelijktijdig in hetzelfde aquarium te houden.

Foto beschikbaar gesteld door :
Jan Bukkems
Synoniemen : Heros nicaraguensis, Cichlasoma nicaraguense, Copora nicaraguensis, Herichthys nicaraguensis, Hypsophrys unimaculatus, Heros balteatus, Cichlasoma balteatum, Cichlasoma spilotum
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik