Laetacara araguaiae
(Ottoni & Costa, 2009)
Verklaring van de tekens

 

Familie : Cichlidae
Herkomst : BraziliŽ
Lengte vd vis : 8 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Buiten de paartijd zijn deze visjes tamelijk vredelievend, maar gedurende de paartijd wordt een territorium in stand gehouden dat fel wordt verdedigd.  Het aquarium moet worden ingericht met planten, kienhout en wortels zodat schuilplaatsen ontstaan.  Ook enige platte stenen die als afzetsubstraat kunnen dienen kunnen als decoratie worden gebruikt.  Een donkere bodem en een gedempte verlichting door middel van drijfplanten worden zeer op prijs gesteld.

Als voedsel moet bij voorkeur levend voer worden gegeven.  Droogvoer wordt af en toe ook wel met tegenzin geaccepteerd.

De kweek is bij een goed passend stel tamelijk eenvoudig.  Het beste is om een 6-tal jonge dieren aan te schaffen en zodra zich een koppel vormt de overige dieren te verwijderen.  Bij de juiste watersamenstelling en kwaliteit zullen de dieren over gaan tot afzetting.  Tot 500 eieren worden afgezet op een vlak substraat.  Het legsel en later ook de jongen worden door beide ouder intensief verzorgt en bewaakt.  Na 2 dagen komen de eieren uit en nog eens 5 dagen later zwemmen de jongen vrij.  Ze kunnen worden groot gebracht met azijnaaltjes en Artemia-naupliŽn.
Foto beschikbaar gesteld door :
Jan Bukkems

IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik