Laetacara dorsigera
(Heckel, 1840)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Bolivia, BraziliŽ, ArgentiniŽ
Lengte vd vis : 10 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Vreedzame vis die alleen in de paartijd agressief kan zijn.  Aangezien planten redelijk met rust worden gelaten kan het aquarium ingericht worden met planten en verder met kienhout, wortels en wat platte stenen.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven.  Droogvoer wordt ook wel geaccepteerd, maar dat mag niet de hoofdmoot vormen.

De kweek is bij een goed passend stel redelijk eenvoudig.  Dit is het beste te bereiken door 6-8 jonge vissen bij elkaar te zetten.  Hierbij vormen zich vanzelf stelletjes.  Tot 300 eieren worden op een platte steen afgezet en bevrucht.  Na een dag of vier komen de jongen uit en worden door de ouders in broedkuilen ondergebracht. De kuilen worden regelmatig verwisseld.  Nog eens 4-5 dagen later zwemmen de jongen vrij.  Beide ouders blijven zich met de broedzorg bezig houden.  De jongen kunnen worden groot gebracht met infuus en raderdiertjes en als ze wat groter zijn met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :
Jan Bukkems
Synoniemen : Acara dorsiger, Aequidens dorsiger, Aequidens dorsigera, Astronotus dorsigera, Parvacara dorsigera
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik