Lepidiolamprologus elongatus
(Boulenger, 1898)
Verklaring van de tekens

 

Familie : Cichlidae
Herkomst : Tanganyikameer
Lengte vd vis : 30 cm
Min.lengte aquarium : 300 cm
Tamelijk agressieve soort, ook voor soortgenoten, die het beste als een koppel gehouden kan worden.  Het beste is om 5-7 jonge dieren aan te schaffen en als zich dan een koppel heeft gevormd, de overige dieren te verwijderen. Ze kunnen niet met kleinere vissen worden samen gehouden aangezien die als voedsel worden gezien.  Het aquarium moet ingericht worden met stenen zodat schuilplaatsen en holen ontstaan.  De bodem moet uit fijn zand bestaan.  Eventuele planten worden met rust gelaten.  Een territorium wordt ingericht.

In de vrije natuur eten deze vissen uitsluitend kleine vissen.  Ze zijn zeer moeilijk over te wennen naar ander levend voer zoals muggenlarven.  Droogvoer wordt slechts met zeer grote tegenzin gegeten.

De kweek is bij een goed passen koppel niet zo moeilijk.  Tot 800 eieren worden in een hol afgezet en bevrucht.  Beide ouders verzorgen het legsel en later de jongen.  De eieren komen na 3-4 dagen uit, en de jongen zwemmen vrij na nog eens een dag of vier.  Ze kunnen de eerste dagen worden gevoerd met Artemia-nauplién.
Foto beschikbaar gesteld door :
Cichlids Forever

Synoniemen : Lamprologus elongatus, Lamprologus cunningtoni nyassae, Lamprologus pleurostigma
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik