Lepomis cyanellus
(Rafinesque, 1819)
Verklaring van de tekens

Familie : Centrarchidae
Herkomst : Canada, USA, Mexico
Lengte vd vis : 20 cm
Min.lengte aquarium : 180 cm
Nederlandse naam : Groene zonnebaars
Over het algemeen is deze vis tamelijk vreedzaam.  Alleen tijdens de broedperiode enigszins agressief.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden beplant met stevige, goed verankerde planten terwijl in het midden veel vrije zwemruimte moet worden open gelaten.  Een tijdelijke daling van de temperatuur is aan te raden.

Het zijn alleseters met een voorkeur voor insecten en hun larven en kleine vissen.  Er moet dus voor voldoende variatie in het menu worden gezorgd.

De kweek is niet al te moeilijk.  Het mannetje graaft een kuil waar door diverse vrouwtjes eieren worden afgezet en door het mannetje worden bevrucht.  Het is aan te raden om daarna de vrouwtjes te verwijderen.  Het mannetje neemt de broedzorg voor zijn rekening door het nest agressief tegen alle indringers te verdedigen.  Na een week zwemmen de jongen vrij.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :
Wikipedia/
U.S. Fish and Wildlife Service
Synoniemen : Lepomis cyanella, Lepomus cyanellus
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik