Pseudotropheus johannii
(Eccles, 1973)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 12 cm
Min.lengte aquarium : 120 cm
Deze vis is ten opzichte van soortgenoten zeer onverdraagzaam.  Het is dus niet aan te raden om meerdere mannetjes te houden.  Wel moeten op een mannetje meerdere vrouwtjes worden gehouden zodat de agressie enigszins verdeeld kan worden.  Het aquarium moet ingericht worden met stenen zodat holen en schuilplaatsen ontstaan.  Planten worden met rust gelaten dus die kunnen ook ter decoratie worden gebruikt.  Een territorium wordt ingericht.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven.  Nakweek exemplaren nemen ook genoegen met droogvoer en diepvriesvoer.

De kweek is redelijk eenvoudig.  Tot 35 eieren worden afgezet en door het vrouwtje in de bek genomen.  Ze worden dan door het mannetje met behulp van de eivlek-methode bevrucht.  Het vrouwtje trekt zich daarna terug tussen de rotsen.  De jongen worden na het vrij zwemmen nog gedurende een week door het vrouwtje regelmatig terug in de bek genomen.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Melanochromis johannii, Melanochromis johanni
IUCN Red List Status : kwetsbaar
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik